Originalmålningar, metallskulpturer, muggar, vykort, kuddfodral och många andra fantasifulla produkter.
Läs mer
Det spelar ingen roll om du vill uppleva historiens vingslag eller den uppländska naturen. Eller om du vill köpa hantverk eller närodlad mat. I Fjärdhundraland kan du njuta av livet!
Originalmålningar, metallskulpturer, muggar, vykort, kuddfodral och många andra fantasifulla produkter.
Läs merBadplats vid Mälaren.
Läs merMitt ute i naturen ligger Lilla Utön, där du kan hyra en stuga eller boka in en konferens. Försäljning av kompostmask. Skrivcoaching och andra kurser.
Läs merGör festen eller konferensen till en naturnära upplevelse.
Läs merUthyrning av porslin, dekor och möbler till bröllop och fest. Ställplats för husbil.
Läs merKurser i beskärning av fruktträd. Utbildningar i Sharepoint.
Läs merLiten kyrka byggd på 1670-talet.
Läs merUpplandsturen hjälper dig att arrangera gruppresan till Uppland.
Läs merBesök konstnären Fredrik Sköld i hans ateljé.
Läs merVid herrgården Gäddeholms gamla trädgårdsmästarbostad finns försäljning av träd, buskar, rosor, perenner och säsongsblommor. I växthuset binds snittblommor till fest, bröllop och begravningar.
Läs merBrudbuketter och andra blomsterdekorationer. Snittblomsodling med självplock. Kurser.
Läs merGruppträningar i härlig miljö i Canalladan vid Ekolsunds slott.
Läs merMusikscen med sommarkänsla.
Läs merTeknikbana för moutainbike, boulebanor med tävlingsstandard och stort utegym.
Läs merKarin är både keramiker och doula. Hon gör bruksgods och unika alster i stengods och porslinslera. Som doula ger hon förlossningsstöd samt erbjuder annan friskvård.
Läs merTant Gul startades för att rädda världen på ett enkelt sätt. Jessica Landberg syr bland annat necessärer, påsar och väskor av återbrukade gardiner, dukar och kläder som förtjänar mer än att glömmas bort eller kastas. Färger och mönster kombineras utifrån vad som finns på lager för tillfället – allt blir unikt.
Läs merUppsala-Näs kyrka skymtar fram vid sidan av vägen – en fin plats att stanna till på! Kyrkan byggdes på 1400-talet och har renoverats ett antal gånger genom seklen. Kyrkorummet är vitt och utan målningar. I kyrkoväggen sitter en del av en runsten inmurad.
Läs merVägen mellan Nysätra kyrka och Torstuna kyrka är en väg där människor färdats sedan urminnes tider. Här levde en gång Amunde och Ödgärd, som ”lät resa denna sten efter Anund, sin son, och göra bro”. Det är runstenen U 839, som står vid vägkanten nära Ryda kungsgård, några hundra meter från Örsundaån, som var den […]
Läs merLängs den slingrande vägen från väg 55 in mot Balingsta och Wiks slott står en mäktig, 2,5 meter hög runsten på norra sidan om vägen efter ett par kilometer. Det är Bökstastenen – berömd för sitt jaktmotiv av en skidåkare med pil och båge, en ryttare med svärd och en jaktfalk. Runstenen har inget kors […]
Läs merSolkulla matskog odlas enligt permakulturens priniper. Lia Starälv håller matlagningskurser, föreläser om mat, hälsa och odling samt har guidningar i den framväxande matskogen.
Läs merVisningsträdgård med många inspirerande rum. Oljemåleri och grafiska blad. Tryckta kuddar och brickor mm.
Läs merHärligt lantligt boende i två välutrustade hus. Även en samlingslokal för sommarfester och möten.
Läs merBygdegård som du kan hyra för fest eller möte
Läs merGårdskafé med hembakt. Försäljning av sylt, gelé mm. Plantor. Djur att titta på.
Läs merKöp gårdens egen prisbelönta must eller lämna in dina äpplen till mustning.
Läs merFira bröllop, boka ett weekendpaket eller ha konferensen på Haga slott. Ibland söndagsbrunch, helglunch m.m.
Läs merButik med hantverk och konstgalleri. Även honung och second-hand.
Läs merHantverksmässigt tillverkad korv och charkuterier från grisar som lever ett skönt liv utomhus med mycket bök i stora hagar.
Läs merFlorist Hanna Walldén brinner för att skapa bröllopsblommor tillsammans med brudparet och hjälpa dem så att deras drömmar bli verklighet.
Läs merIslandshästverksamhet med ridlektioner och kurser i Centrerad ridning. Även försäljning av hösilage, ved mm.
Läs merSnickerier för trädgården, ofta målade i falurött eller falusvart. Visningsträdgård som sommartid blir musikscen. Snickar- och trädgårdskurser.
Läs merFörsäljning av hantverk och secondhand, med inriktning på bra kvalitet. Kurser och öppen verkstad.
Läs merFika i de gammaldags salongerna i Gamla kyrkolan eller hyr lokalerna för samlingar av olika slag. Verksamheten drivs av Lagunda församling.
Läs merBesöksträdgård vid den gamla skolan i Vallby. Rosor, klematis, pioner och mycket mer.
Läs merEnköpings egen riviera som i folkmun kallas Bresse. Långgrund sandstrand, bryggor och hopptorn gör det till en helgjuten badupplevelse.
Läs merLyssna till historien om Härnevi kyrka och Albertus Pictor Det här är en kyrka utöver det vanliga. Här möter du människor från medeltiden. Lyssna till berättelsen om Albertus och Härnevi kyrka.
Läs merBarnvänlig badplats med stora gräsytor, sandstrand, bryggor och toalett.
Läs merBadplats längs med Upplandsleden på Skohalvön. Kallas också för Österkvarn. Barnvänligt med långgrund sandbotten och bryggor. Perfekt en varm sommardag tillsammans med ett besök på Skoklosters slott och Skokloster Konst & Hantverk!
Läs merPå halvön Östa finns långa, härliga sandstränder som verkligen inbjuder till bad. Det finns flera iordningställda badplatser.
Läs merBad med bryggor, omklädningshytter och toalett. Ligger i anslutning till samhället Morgongåva.
Läs merBarnvänligt bad med flera bryggor, stor gräsmatta och toalett.
Läs mer400 år av trädgårdshistoria, ett vackert slott med slottscafé och butik. Fira bröllop eller konferera. Goda övernattningsmöjligheter.
Läs merNatutpark med ekar och hassellundar. Kojbyggarland för alla med barnasinne.
Läs merVandringstur på ungefär 2,5 kilometer som tar dig längs stranden över klipporna och in i skogen strax sydöst om Grönsöö slott. Stigen utgår från parkeringen.
Läs merAlbertus Pictor-målningar restaurerade på 1800-talet.
Läs merMålningar av Albertus Pictor i skapligt gott skick.
Läs merHårt restaurerade målningar av Albertus Pictor i vacker kyrkomiljö.
Läs merMycket liten medeltidskyrka med fina målningar av Albertus Pictor.
Läs merBleka i färgerna och bitvis skadade målningar men ändå väl värda ett besök.
Läs merMålningar av Albertus Pictor i gott skick.
Läs merSkoklosters slott är det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige och det är ett av världens finaste barockmuseer.
Läs merHär i Fjärdhundraland är det inte backigt. Men åsarna har varit till hjälp både oss som vill ha utsikt, och medeltida vägfarare som behövde hjälp att hitta rätt och komma torrskodda fram. Lyssna på historien om åsar, skapade av istiden!
Läs merÖrsundaån är pulsådern genom Fjärdhundraland. Här har varor och människor fraktats sedan utminnes tider. Ån var nämligen inte det anspråkslösa vattendrag det är idag, utan en mäktig flod som kunde bära vikingatidens skepp, direkt ut i havet. På vikingatiden och medeltiden var Fjärdhundraland ett stort folkland, samlat runt Örsundaån och Enköpingsåsen. Tack vare ån och […]
Läs merInget föremål är riktigt det andra likt i butiken hos DH Keramik. Allt från tekoppar, vaser, fat och skålar till trädgårdsdekorationer och tomtar.
Läs merEtt dopp eller till bergets topp? Det är dags att välja. Här får du höra om kungens vadställe och Örsundsbroarnas favoritbadställe.
Läs merTulpanbuketter odlade på friland, visningsträdgård med historiska pelargoner och samplanterade blomsterurnor.
Läs merIdag är Tuna en by med plantskola och vidsträckta fält. Men för 1700 år sedan låg Tuna vid Mälarens strand, och den lokala kungen bodde här. Hör historien om kungens medaljong och guldet i potatislandet! Lyssna i appen Storyspot där du hittar många fler spännande berättelser, eller direkt här. Produktion: David Larsson, Priroda MediaManus: Ylva […]
Läs merSlå dig ner här, på gränsen mellan Västmanland och Uppland, vid Sagån. Hör berättelsen om hur ”dagakarlen” Lundström en dag 1818 gjorde ett oväntat fynd. Lyssna här eller i appen Storyspot. Produktion: David Larsson, Priroda Media, Manus: Ylva Fontell, Inläsning svenska: Åsa Lansfors Lindblom. Produktionen har genomförts med stöd från Leader Mälardalen.
Läs merForsby är en by som är byggd på Örsundaåns forsande vatten. Här gav vattenkraften liv till kvarnar och sågverk innan elektriciteten kom. Hör historien om kvarnar, mjölnare och bagare i den stora centralorten Forsby! Lyssna i appen Storyspot eller här. Text: Ylva Fontell. Underlag: Gunnar Larsson. Uppläsare: Åsa Lansfors. Musik: Stefan Löfgren. — Denna Storyspot […]
Läs merKonstverkstad där du arbetar med lera. Även antikvariat och loppis.
Läs merSommarbutik med inredning. Glass, fika, självplock av majs och solrosor.
Läs merSväng av från väg 70 och stanna till i den lilla gårdsbutiken.
Läs merLandsberga Gårdsbutik är knutpunkt för uppländsk mat och tradition. Här handlar du Närvärpta Gårdsägg och annan närproducerad mat och dryck. Rikt utbud av presentartiklar.
Passa på att ta en fika i caféet! På uteserveringen har du fri sikt ända till Biskopskulla kyrka.
Hemsta hagar är ett naturreservat med mycket kultur. Hagarna är marker som betats sedan årtusenden, och med blommor och växter som trivs precis här. Längre in i hagarna hittar du en historisk juvel – hällristningar som knackats in i en häll under bronsåldern.
Läs merAtt prova brudklänning ska vara kul! I systrarna Elin och Fridas händer får du en glad, men samtidigt trygg och lugn, upplevelse när du provar vackra klänningar.
Läs merÖrsundsbro är ett samhälle strategiskt placerat mellan Enköping och Uppsala, vid väg 55 som vi färdas på idag, och vid Örsundaån som var vikingarnas motorväg. Örsundsbro – en handelsplats Örsundsbro är en handelsplats med mycket gamla anor. Allt började med att en bro byggdes över Örsundaån för runt åttahundra år sedan. Det flacka området på […]
Läs merKumla kyrka är framförallt känd för sina livfulla, välbevarande målningar av Albertus Pictor.
Läs merBesök Pias lummiga och romantiska trädgård i Rotbrunna. Den är öppen vid speciella evenemang.
Läs merLövåsa trädgård ligger i den charmiga radbyn Rotbrunna. Trädgården är öppen vid speciella evenemang.
Läs merHos Kromsta lantbod kan du köpa en mängd lokalproducerad mat. I sortimentet hittar du bland annat ägg, köttlådor av nöt från egen gård och ekologiska grislådor.
Läs merBoka en guidad tur i Enköpings vackra och välkända parker. Den kunniga guiden Elisabet Lind har många års erfarenhet av parkguidningar.
Läs merDrömmer du om ett riktigt lantbröllop? Eller vill du samla släkt och vänner till ett härligt stort kalas? I det öppna och ljusa jordbrukslandskapet vid slätten Marstallen hittar du en gammal loge med mycket charm och många spår från förr.
Läs merI gårdsbutiken på Resta gård kan du köpa gårdens egna produkter, som gris- och lammkött, egen mjölk och mycket mer. Eller ta en god fika efter att du tittat runt på alla djur.
Läs merPå Morrarö kan du börja med en runda fotbollsgolf eller paintball, innan du avslutar besöket med att handla ekologiska grönsaker, lammkött eller lammskinn.
Läs merHär köper du brödet direkt av bagaren! Sussi bakar på surdeg, smör och äkta varor – både matbröd och kaffebröd. I det mysiga caféet kan du slå dig ner och njuta av Sussis läckerheter på plats.
Läs merI den gamla ladugården vid Salnecke slott, Örsundsbro, kan du äta och fika.
Läs merSmåskaligt trädgårdsmästeri som odlar grönsaker och snittblommor. Även plantskola med ovanliga träd och buskar. Gårdsbutik och loppis med trädgårdstema. Galleri.
Läs merNaturreservatet Hjälstaviken är en av Sveriges finaste fågelsjöar. Vid den grunda och vassrika sjön kan du skåda fågel året om, med toppar i flyttningstiderna under vår och höst. Hjälstaviken bjuder på naturupplevelser av många slag. Från det höga Kvarnberget på östsidan har du en vidsträckt utsikt. Blommande sippor av alla de slag finns det gott om i ädelövskogsområdet Parnassen. Du kan också följa vandringsleden runt sjön.
Läs merKvekgården är en välbevarad bondgård där vi kan få se hur livet tedde sig i början av 1800-talet. Böj på nacken, för du tar ett kliv in i en tid då tröskeln var hög, dörrposten var låg, gårdens enda ko var liten och grisen bodde i ett bås mindre än din TV.
Läs merMöt skogens konung på nära håll! På Gårdsjö Älgpark kommer älgarna så nära att du kan ta på dem.
Läs merNötkreaturen på Ekbolanda går ute på naturbete en stor del av året. Det ger ett fint och välsmakande kött, men de betande mularna gör samtidigt ett toppenjobb för den biologiska mångfalden.
Läs merWiks slott ser ut som ett slott ur en sagobok där det ligger inbäddat i en stor park alldeles invid Lårstavikens glittrande vatten. Det är ett riktigt fint utflyktsmål, här kan du bada, vandra runt i den stora naturparken, bygga kojor eller bara slappa på en gräsmatta. Även övernattning.
Läs merHornuddens trädgård är en ekologisk klassiker i ständig utveckling. Vid Mälarens strand längs vägen mellan Strängnäs och Enköping ligger Hornudden, som driver ekologisk grönsaksodling, men också restaurang. Sjöstugan finns till uthyrning.
Läs merUpplev både natur och kultur medan du vandrar på den gamla kyrkstigen som löper mellan Skekarsbo och Nora kyrka i Tärnsjö. Den lättvandrade stigen är ungefär 9 km lång enkel väg och tar dig genom högrest skog och längs spänger över den stora blöta Nordmyran.
Läs merPå Ramsjö gård finns ett glutenfritt bageri och kafé. Gårdsbutik med inredning. Boende i gårdens flygelbyggnad.
Läs merHärkeberga kyrka är fylld av målningar av Albertus Pictor. Inte en centimeter är tom, överallt finns det bilder av bibliska figurer, väsen ur folktron, exotiska djur och mycket annat smått och gott.
Läs merLångtora Hund och Jakt har en omfattande kurs- och träningsverksamhet för hund och förare. På gården finns också festvåning oh övernattningsmöjligheter. Tennis- och padelbanor.
Läs merPå ängarna runt Ryssjön kan du se vita och svarta får som går och betar. Det är får av raserna Leicester och Sydafrikansk Dorper från Karlbergs fårgård.
Läs merI butiken handlar du gårdens egna och lokalt producerade varor som äpplemust, kött av lamm, nöt, gris och kyckling, ägg, ost, honung, bröd marmelader, lammfällar och mycket mer. På hösten kan du lämna in dina äpplen i äppelmusteriet.
Läs merHembygdsföreningen i Husby-Sjutolft har ingen hembygdsgård att vårda och underhålla, utan istället lägger de sin kraft på evenemang och utflykter i trakten.
Läs merVackert naturreservat med fantastisk utsikt över bygden. Lättströvat – upptäck både växter och lämningar från järnåldern. Tidig vår täcks åsen av en lila slöja– här växer det mest backsippor i Uppsala län. De lila skönheterna trivs gott på de magra och solvarma slänterna. Längs åsen finns också en mängd fornlämningar, ett gravfält med stensättningar och […]
Läs merLagunda hembygdsförening ägnar sig åt trakterna kring Örsundsbro. De sköter bland annat om Kvekgården och Kappen.
Läs merBesök det lilla museet Kappen som berättar historien om Sveriges första kooperativa företag.
Läs merI utkanten av Tärna kyrkby hittar du bygdegården, som förr i tiden var byns skola. Under de senaste åren har huset genomgått en omfattande, men varsam, renovering och är nu en riktig pärla!
Läs merLåt sopranen Åsa Lansfors Lindblom göra ditt bröllop eller festlighet extra stämningsfylld. Åsa har också får, så du kan köpa kött och skinn.
Läs merVisst var vägmärkena lite pampigare förr i tiden? Den här milstenen av gjutjärn kröns av en krona i relief. Men vad betyder RvK, och vad hände 1850?
Läs merDen raka cykelvägen genom skogen är en gammal banvall. Här gick en gång järnvägen mellan Uppsala och Enköping. Lyssna på historien här! På svenska In English Auf deutsch
Läs merDen här historien är ett slående exempel på hur tillfälligheterna styr våra liv och vår framtid. Lyssna på berättelsen om hur den föräldralösa pojken Nils Holgersson från Sparrsätra fick ett nytt liv.
Läs merVisste du att före 1846 var det förbjudet med handelsbodar på landet? Lyssna på historien om en av de tusentals lanthandlarna – och hur julgodiset luktade i Biskopskulla! På svenska In English Auf deutsch
Läs merMålhammar herrgård har en spännande historia – inte minst den om Karl XII:s likfärd och den natt hjältekonungen tillbringade under Målhammars tak. På Svenska In English Auf deutsch
Läs merHör berättelsen om Slaget vid Gataskogen – gör en resa tillbaka i tiden. Idag står du i Hummelsta, nu färdas du tillbaka till 1365 och kampen om den svenska kronan.
Läs merHär kan du lyssna på berättelsen om hur snickaren Edvard Johansson byggde om sitt snickeri till att bli byns nöjespalats: biografen. På svenska In English Auf deutsch
Läs merFyra esteter som slår sig ihop – då blir det mycket kreativitet och skaparglädje på samma plats! Garn, keramik, fårskinn, inredning och konsthantverk. Handgjort eller handplockat.
Läs merLadan på Öråkers gård är ett fullmatat utflyktsmål för alla åldrar. På gården finns många olika verksamheter med det gemensamma temat hantverk, konst, hållbarhet, närproducerad mat och biologisk mångfald.
Läs merDet gamla skolhuset omvandlas till ett kulturhus. Där finns också keramikverkstaden Ateljé Lupp.
Läs merBehöver du en guide? Då ska du kontakta Eva Wrede på Uppdrag Kultur
Läs merBruksföremål och skulpturer i stengods hittar du i keramikern Susanne Danielssons mysiga gårdsbutik.
Läs merHos Lyckebolaget finns den lilla underklädesbutiken med det stora utbudet. Anki leder också Nia-klasser, en holistisk träningsform där alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar.
Läs merI gårdsbutiken på Österby gård hittar du ett stort och brett sortiment av närproducerat kött, både nöt, gris, lamm och kyckling. Där säljs även ägg, potatis, bröd, ost och andra delikatesser.
Läs merMed runstensmått mätt är det här en synnerligen minimalistisk runsten. Inga intrikata slingor eller invecklade bårder, utan ristaren har nöjt sig med ett kors och en enda runstensrad på den höga, släta stenen.
Läs merHjälsta kyrka byggdes i slutet av 1400-talet. Den har höga och ståtliga valv, men saknar helt medeltida valvmålningar. Missa inte de fina runstenarna som står strax utanför kyrkogårdsmuren väster om kyrkan.
Läs merEn liten kyrka från 1400-talet. Inuti finns några fina medeltida skulpturer och en av Sveriges äldsta orglar. Invid ligger utomhuskapellet Andrum.
Läs merEn vacker liten medeltidskyrka som har gott om blinderingar på fasaden. Blinderingar är dekorativa mönster och försänkningar i murytan.
Läs merDen vitrappade kyrkan ligger på en liten höjd mitt i det uppländska odlingslandskapet. Det är inte långt till mälarviken Oxen. Kyrkan är byggd på medeltiden och har ett lågt och bastant torn.
Läs merGryta kyrka ligger i slutet av en idylliskt slingrande liten väg som först tar dig förbi ståtliga Salnecke och Salnecke slottscafé. Kyrkan är en ljusrappad medeltidsbyggnad med spåntak. Är kyrkan öppen, kan du titta på trevliga kalkmålningar i Albertus Pictors anda. Missa inte heller den lite säregna altaruppsatsen från 1700-talet och den fina predikstolen.
Läs merSunnansjö gård ligger vackert vid Strandsjön i Järlåsa, inbäddat mellan små åkrar, strandängar och gammal skog. Här odlas en rad olika grönsaker som sockermajs, jordgubbar och sparris, men också perenner, buskar, fruktträd och träd, det mesta av egen förädling.
Läs merPå Fröslunda ekogård har djuren fri tillgång till naturbete på sommaren och på vintern äter de bara grovfoder, vilket ger ett fint kött som är rikt på Omega-3. Djuren slaktas och styckas lokalt och lagras i egna kyl- och frysrum i väntan på leverans till kunderna.
Läs merVid RV70 strax norr om Enköping hittar du pampiga Säfsta bygdegård. Den byggdes som skola i slutet av 1800-talet men idag går lokalen att hyra för fester och sammankomster. Flera gånger varje år ordnas också omfångsrika och välbesökta loppisar med framförallt kläder för barn och vuxna.
Läs merKurser och träningar som ger dig en gladare och mer harmonisk hund. Stor inomhushall för träning under vintern.
Läs merVintage och inredning för hemmet hittar du i logen på Broby gård. Här finns såväl stilrena inredningsdetaljer som det charmigt lantliga. Kaféet har ett ambitiöst sortiment med fokus på närproducerat och i galleriet visas olika konstutställningar.
Läs merGrönsöö slott bjuder på allt man kan önska av en lång, skön utflyktsdag. Ett ståtligt slott invid vattnet, lummig och grönskande park, gott fika och utställningar, badmöjligheter och som kronan på verket: det bedårande lilla snäckhuset ute i vattnet!
Läs merInsup biostämning från forna dagar på Gamla Bion i Örsundsbro. Där ser allt precis ut som förr! Träbänkarna är hårda och förfriskningarna köper du i den lilla kiosk-luckan. Men det som visas är dagsaktuella kvalitetsfilmer som garanterar dig en fin bioupplevelse i sommarkvällen.
Läs merGillar du vintage och skandinavisk design så har du kommit till paradiset när du är framme hos Lata Pigan. Margareta Backström Öbergs vintagebutik är specialiserad på kläder, tyger, möbler och porslin av hög kvalitet från hela det designade 1900-talet. Lagret av designtyger är unikt, och Maggan bjuder generöst på sin kunskap om sina pärlor. Det […]
Läs merPå Altuna-stenen ser du spännande bildberättelser från den vikingatida sagovärlden.
Läs merNaturupplevelser kan verkligen skilja sig åt och den här hör till det mer udda slaget. Här hittar du ett stort sår i landskapet.
Läs merUvberget är ett litet naturreservat alldeles invid Alstasjön. Från bergets topp är utsikten vidsträckt över den omgivande bygden och sjön.
Läs merInvid foten av Äsåsen ligger den lilla sjön Äs puss. Ta en paus vid den fina rastplatsen och titta ut över det öppna vattnet och fågellivet.
Läs merÄsåsen är en lugn och rofylld plats ungefär 40 meter ovanför odlingsbygden. Här och var finns det utsiktsplatser med vida utblickar över landskapet.
Läs merKarleby tingshus kan du inte missa när du färdas längs med RV70. Det gulputsade huset med valmat tak krönt av ett klocktorn togs i bruk till vintertinget 1688. Under två århundraden användes det för rättegångar och det fanns också en fängelsehåla i husets källare.
Läs merEn vandringstur i Nybylunds naturreservat är en vacker och vilsam upplevelse. Här växer stora, knotiga ekar och knippen av hassel som bildar en lövsal med ljus och mild skugga.
Läs merKullabadet är en klassisk svensk badplats med gräs, liten sandstrand, några klippor och en flytbrygga. Allt som behövs för en lyckad badutflykt! Tvärs över vattnet ser du Biskops-Arnö, ett annat fint utflyktsmål.
Läs merHäst- och grönsaksbonden Hans odlar grönsaker och har jordbruk – med hästarna som redskap. Du kan också boka turer med häst och vagn. Eller varför inte en en barbackatur på hästryggen ut i skog och mark för den som vill. Under hösten kan du handla grönsaker på Bondens marknad Uppsala på fredagar och på Bondens marknad […]
Läs merSörgården grönt har tomater och gurkor som smakar mera. Dessutom finns fina blommor och plantor – och glassboxen är laddad!
Även nötkött.
Maria Karlsson som driver Aromaspecialisterna erbjuder friskvårdsbehandlingar, massage, ansiktszonterapi och mycket mer. Hon leder också vandringar i skog och mark med tema läkeörter och mindfulness.
Läs merAltunagården är bygdegård i Altuna socken i norra delen av Enköpings kommun. I bygdegården finns en festvåning som rymmer 150 personer och en mindre sal med plats för 25 personer. Här kan du hyra in dig för festen du inte får rum med hemma! Bygdegårdsföreningen ordnar också regelbundet evenemang såsom marknader, kafé, julgransplundring m.m. Varje år […]
Läs merHela Fjärdhundraland är fyllt av historia. I Morgongåva har en grupp entusiaster gjort historien extra tillgänglig i det som kallas Morgongåva vikingaområde. Inom området finns inte bara runstenar, utan även gravhögar, tjärdalar och annat spännande. Se även Morgongåvas nya runsten
Läs merKulturverkstaden Teda Art Project ligger en bit utanför Enköping i en före detta smidesverkstad. Här kan du gå kurser inom klänningssmide, design, sömnad , mönster och återbruk.
Läs merPå Änga gård får alla matintresserade en smakupplevelse i form av smakrika krydd- och teblandningar samt rena kryddor och örter.
Läs merFör tusen år sedan beslutade Ari som bodde på Ramsjö gård att låta resa en runsten till minne av sin far. Under tiden som gått har stenen funnit sin väg till Edinburgh, där den nu står. 2014 restes en kopia av stenen hemma i Morgongåva.
Läs merI gårdsbutiken hos Brunsbergs foder & strö kan du köpa det mesta till hästen. Du kan också beställa köttlådor.
Läs merAnna-Mia & Thomas driver Jädra Dressyrstall som specialiserat sig på att ha träningar och Clinics med de allra bästa dressyrtränarna. Här kan du också bo på Jädra gårdshotel eller ta del i gårdslivet på Bo på Lantgård.
Läs merMitt i skogen i Torstuna, norr om Enköping, har trollen byggt sig en trappa genom berget. Så ser det ut i varje fall. Trolltrappan är, naturvetenskaplig sett, en diabasgång som delvis vittrat ut och bildat en klyfta i den 4–5 meter höga branten. För besökaren är det en kort, rolig klättring uppför eller nedför den smala trappan, som roar […]
Läs merI Alsta trädgårdar driver Margareta och Per Palmén kafé, galleri och inspirationsträdgård – ett trädgårdskafé präglat av stor personlighet och kvalitet.
Läs merI Forsby kvarn – i det rum där man under ett och ett halvt sekel malde säd och hyvlade bräder – ljuder nu musiken, till forsens brus. Sedan 2006 arrangerar föreningen Forsby Kvarn Musikscen under sommaren konserter i stora kvarnsalen där nutida och klassisk konstmusik, improvisationsmusik och folkmusik möts – och berikar varandra.
Läs merVarje onsdagskväll dunkar vävstolarna för fullt i Siggesta vävstuga – och då är du välkommen på besök om du är på jakt efter till exempel en ny trasmatta eller en pläd.
Läs merSmåskaligt framställda ostar av ekologisk komjölk. Även glutenfri ostkaka.
Läs merVreta Gård i Bred erbjuder erbjuder många olika kurser som är kopplade till djur, natur och hälsa.. I gårdsbutiken kan du köpa lammskinn, ull och garn. Lammlådor.”
Läs merDofter, färger, former möter dig när du stiger in i konstnären Gunilla Lundells magiska värld. Strosa runt i trädgården med sina många rum, glänta på den knarrande dörren till ateljén; överallt finns något vackert eller spännande att upptäcka.
Läs merDu är välkommen att hyra bygdegården till både stora och små sammankomster. Samlingslokalerna passar till både fest och möten – dop, bröllopsfest, familjekalas, begravningskaffe och jubileum men också föreningsmöten och LAN.
Läs merI Tenasjön ligger populära Tenabadet som sköts av Vittinge byalag. Där finns flytbryggor, omklädningsmöjligheter och en kiosk.
Läs merLiten välskött badplats med humusrikt vatten. Du är välkommen att bada, men visa hänsyn eftersom platsen är privatägd!
Läs merKommunal badplats i Alstasjön med omklädningshytter och bryggor. Innanför bryggorna är det ett bra barnbad, på utsidan är det djupare.
Läs merTempererat utomhusbad med tre bassänger.
Läs merPå 1000-talet lät Torsten gör den här stenen till minne av Halvdan.
Läs merInvid vägen står en stor korsprydd runsten som berättar att Frögärd rest stenen efter sin man Igul. I slutet av 1800-talet var det på håret att den här stenen fraktades iväg till Skansen i Stockholm, men Mjölkbolaget i Forsby, som ansåg att stenen fanns på deras mark, satte stopp för tilltaget. U1154
Läs merPå några hundra meters avstånd från varandra står två runstenar, båda resta av kvinnor.
Läs merEn läckert rosa kyrka med fina tegeldetaljer. Eftersom kyrkan har en mycket god akustik är den idag känd som en högklassig konsertkyrka under Anders Walls beskydd. Sedan 1989 arrangeras här 6-10 konserter per år.
Läs merTill det yttre en typisk upplandskyrka – vitputsad och utan torn. Inuti ska du framförallt titta på den fina valvkonstruktionen i koret– medeltidens byggare var verkliga esteter!
Läs merBiskopskulla kyrka är en förklädd medeltidskyrka – vid första anblicken av den lilla tornförsedda helgedomen tror man att den är från 1700-talet – men kliver du in i kyrkan möts du av medeltida kalkmålningar.
Läs merMedeltidskyrka med vackert altarskåp.
Läs merNysätra kyrka är från 1400-talet och byggd av tegel. Fasaden har rikligt med vita blinderingar – d v s dekorativa fält. Inuti är kyrkan präglad av 1800-talets stilideal.
Läs merTorstuna kyrka är från 1790-talet i nyklassicistisk stil och mycket rymlig. Torstuna-befolkningen var stor på den tiden och alla skulle få plats i kyrkan! Bygget ersatte en medeltidskyrka som hade blivit träffad av blixten i början av 1700-talet. Altaruppsatsen är gjord av Burkhard Precht, som var en av barocktidens bästa stockholmshantverkare.
Läs merFrösthults kyrka är en medeltidskyrka som förseddes med torn på 1840-talet.
Läs merKyrkan började byggas på 1200-talet, men många senare tidsperioder har satt sina spår. Inne i kyrkan finns valvmålningar från 1460-talet av den s.k. Ärentunamästaren.
Läs merMälby trädgård odlar grönsaker och rotfrukter på friland, enligt organisk-biologiska principer. Sedan mitten av 70-talet har ingen användning av besprutning eller konstgödsel skett. På gården finns också trettio bisamhällen.
Läs merSkidparadis på vintern och natursevärdhet på sommaren. Skattmansöådalen är en pärla.
Läs merHärnevi kyrka ligger i en idyllisk bymiljö med lummiga träd och tjärad klockstapel.
Läs merHögt på en kulle står Altuna kyrka med utsikt över hela socknen. Kyrkan är från mitten av 1800-talet.
Läs merNaturskönt belägen fornborg från järnåldern. Murarna är väl synliga och platsen är ett fint utflyktsmål för både stora och små. Skutters skans är en av cirka 150 fornborgar i Uppland. Hit kom folket för att söka skydd mot fiender i oroliga tider. Borgen var en säker plats för både människor och husdjur från den omgivande […]
Läs merDet mest framträdande vid Ytterkvarn är stenbron över Skattmansöån. Här har fallhöjden i ån länge utnyttjats till järnhantering och på 1700-talet anlades ett järnbruk. Upplandsleden passerar Ytterkvarn och här finns rastplats med fikabord av en gammal kvarnsten. Härifrån kan du gå vidare genom Skattmansöådalens naturreservat, vidare till Skattmansöbacken. Vid bron finns parkering och informationsskylt.
Läs merEn av Upplands största byar på sin tid och med en dramatisk ”kunglig” historia. I byn finns många gamla byggnader kvar – missa inte de vackra magasinen från järnvägsepoken.
Läs merEtt av Fjärdhundralands vackraste naturreservat med många lättvandrade stigar utefter Örsundaåns branta dalgång. Rastplats vid vattnet med grillmöjlighet. Gå gärna ända upp till bron vid Sör Hårsbäck och sedan tillbaka på åns andra sida.
Läs merPukberget är en plats som sätter fantasin i rörelse. Vid Pukberget ligger det massor av enorma mossbelupna stenblock som kringkastade som av en jätte. Bland blocken finns flera mindre grottor. Den största, Pukbergsgrottan, kan du klättra in i.
Läs merI natursköna Skattmansöådalen hittar du familjevänliga skidbacken Skattmansöbacken. Öppet under vintersäsongen.
Läs merBeställ köttlådor och köp lammskinn, garn och ull från lantrasen Svensk Finullsfår i gårdsbutiken. Fåren lever ett gott liv på gården och betandet håller landskapet öppet.
Läs merEn mil norr om Enköping hittar du Härnevi plantskola. Där kan du i lugn och ro botanisera bland blomplantor och amplar från egen odling samt allt annat du behöver till trädgården . På helgerna är Kaffestugan och loppisen i ladugården öppna.
Läs merPå Gyllene Brunnen kan du ha din bröllopsfest i lantlig miljö och arrangera helt efter eget huvud. Bröllopslokalen, som är den gamla höskullen, rymmer upp till 100 personer.
Läs merI Rotbrunna har familjen Eningsjö skapat en svensk hemvist för den portugisiska hästen Lusitano. Här erbjuds ridlektioner, kurser och clinics. Även boende och konferensrum.
Läs merEn mysig hantverksbod på landet med genuint hantverk från lokala hantverkare. I hantverksboden hittar du bland annat handgjorda ljus och ljusarrangemang, vävda mattor, löpare, traslöpare och mycket mer. Sommartid kaffe med hembakt.
Läs merVid klockstapeln vid Österunda kyrka hittar du en av Upplands många runstenar. Som så många andra runstenar återanvändes den som tröskelsten i kyrkan när denna byggdes under medeltiden.
Läs merI byn Fröslunda i Altuna ligger hembygdsgården från början av 18oo-talet invid socknens första skolhus. Det lilla skolhuset med bara ett enda klassrum är pietetsfullt renoverat till ett charmigt skolmuseum, där ingenting fattas.Hembygdsgården är vackert dekormålad inuti och fylld av föremål från trakten, allt snyggt och överskådligt uppställt.
Läs merSlättbygd sydost om samhället Fjärdhundra. Slätten utgjorde tidigare ett av Upplands största sankängsområden som senare dikades ut och blev till jordbruksmark.Marstallen är en populär rastplats för många fåglar framför allt under vårflyttningen. Lyssna till berättelsen om Marstallen Här finns en ljudguide!
Läs merHembygdsgården Härled ligger högt och naturskönt med vidsträckt utsikt över nejden. Den rödmålade mangårdsbyggnaden är från 1700-talet och står på ursprunglig plats. Farstukvisten med sin solsymbol är typisk för den här delen av Uppland.
Läs merPå valborgsmässoafton 1791 samlades en grupp ungdomar för att göra upp eld och skrämma de vilda djuren genom att föra oväsen med bland annat gevärsskjutning. Tyvärr träffade ett av skotten en 16-årig flicka som dog. Byns ungdomar har ristat in ett minnesmärke i stenhällen för att att hedra Margareta Olofsdotters minne. Platsen finns i skogen […]
Läs merKrigsstigen är en vandring bland de 10 soldattorp som funnits i Dunderbo. Ibland erbjuds guidade turer, men man kan även vandra på egen hand. Det finns en broschyr i en brevlåda vid Dunderbo Ljus och Hantverk med en karta för den som går utan guide. Sträckan är cirka 1,5 kilometer.
Läs merFjärdhundra skapades som ett stationssamhälle vid järnvägen mellan Enköping och Heby/Runhällen. Järnvägen är sedan länge nedlagd, och idag är Fjärdhundra ett samhälle vid väg 70 mellan Enköping och Sala. Fjärdhundra syns på långt håll, tack vare silon reser sig över slätten Marstallen. Där tas spannmålen om hand som levereras av traktens lantbrukare. Vid infarten till […]
Läs merAlbertus Pictor-målningar med bland annat Sveriges äldsta bild på en skidåkare.
Läs merUpplevelser på landet, sevärdheter och utflykter i Uppland och norra Mälardalen. Här hittar du småvägarna som leder dig på en bättre väg från Stockholm till Dalarna, från Uppsala till Västerås eller från Enköping till Sala. Vacker natur, god mat, intressant historia och personliga möten.