Nästan alla människor minns smaker och måltider som någon gång i livet har gett ett bestående intryck. Det är vad Marloes Öhrnell från Örsundsbro tagit fasta på i sin verksamhet Smakminnen. Hon drivs av en stor passion för allt som rör historiska recept, som hon samlar in, provlagar och presenterar. Är du nyfiken på gamla mattraditioner och vill uppleva mat från förr är det bara att börja botanisera bland recepten! Kanske fastnar du för tisdagssoppan sluring eller en maffig kolatårta från Hovdala slott?
Sommaren 2025 lanserades Global Matkultur i Sverige, en kokbok som är resultatet av ett projekt finansierad av Jordbruksverket. 2023 startade Smakminnen projektet Global Matkultur, där målet är att bevara och synliggöra gamla mattraditioner som kommit till Sverige med matentusiaster från hela världen. Ännu ett mål är att skapa möten mellan personer födda utanför Sverige och lokala matproducenter, som jordbrukare och mathantverkare. Boken, med 58 recept från 28 länder, finns att köpa i alla stora online bokhandel.
Inom ramen för projektet arrangerades två evenemang. Det första hölls 2024 på Kulturen i Lund under Kulturnatten, med marknad och föredrag. Det andra ägde rum våren 2025 på Historiska museet i Stockholm, där flera medlemmar från Fjärdhundraland deltog och ställde ut sina produkter på en välbesökt marknad.











