Uppsala-Näs kyrka skymtar fram vid sidan av vägen – en fin plats att stanna till på! Kyrkan byggdes på 1400-talet och har renoverats ett antal gånger genom seklen. Kyrkorummet är vitt och utan målningar. I kyrkoväggen sitter en del av en runsten inmurad.
Läs mer ...Runstenen är kanske det allra mest unika vi har att visa upp i den här delen av Sverige. Här talar vikingatidens människor direkt till oss.
På 1000-talet och en bit in på 1100-talet restes massor av runstenar i folklandet Fjärdhundraland, som var ett betydelsefullt handelsområde med viktiga farleder och färdvägar. Stormännen ville visa sin betydelse för eftervärlden, och reste sten, oftast till minne av sina döda. Runstenen placerades vid en farled, vid kanten av en väg eller vid en bro.
Uppland är världens runstenstätaste område, och du passerar runsten efter runsten när du rör dig på de historiska småvägarna.
Tänk dig – du färdas på samma väg som vikingatidens människor, och de har lämnat ett budskap till dig. Stanna och läs deras runor – vid många stenar finns en skylt där du kan läsa texten.
Några av runstenarna finns beskrivna här, men du hittar många fler när du rör dig ute på småvägarna. Läs mer om runor och runstenar hos Riksantikvarieämbetet och på Wikipedia. Här kan du se alla runinskrifter på nya webbplatsen Runor!
Fjärdhundralands småvägar är det perfekta sättet att uppleva runstenar, nära Stockholm, Uppsala och Västerås!
Runstenarna vid Ryda kungsgård
Vägen mellan Nysätra kyrka och Torstuna kyrka är en väg där människor färdats sedan urminnes tider. Här levde en gång Amunde och Ödgärd, som ”lät resa denna sten efter Anund, sin son, och göra bro”. Det är runstenen U 839, som står vid vägkanten nära Ryda kungsgård, några hundra meter från Örsundaån, som var den […]
Läs mer ...Runsten
Bökstastenen
Längs den slingrande vägen från väg 55 in mot Balingsta och Wiks slott står en mäktig, 2,5 meter hög runsten på norra sidan om vägen efter ett par kilometer. Det är Bökstastenen – berömd för sitt jaktmotiv av en skidåkare med pil och båge, en ryttare med svärd och en jaktfalk. Runstenen har inget kors […]
Läs mer ...Runsten
Runsten vid Sundet, Långtora by
Med runstensmått mätt är det här en synnerligen minimalistisk runsten. Inga intrikata slingor eller invecklade bårder, utan ristaren har nöjt sig med ett kors och en enda runstensrad på den höga, släta stenen.
Läs mer ...Runsten
Altunastenen
På Altuna-stenen ser du spännande bildberättelser från den vikingatida sagovärlden.
Läs mer ...Runsten
Morgongåva vikingaområde
Hela Fjärdhundraland är fyllt av historia. I Morgongåva har en grupp entusiaster gjort historien extra tillgänglig i det som kallas Morgongåva vikingaområde. Inom området finns inte bara runstenar, utan även gravhögar, tjärdalar och annat spännande. Se även Morgongåvas nya runsten
Läs mer ...Morgongåvas nya runsten
För tusen år sedan beslutade Ari som bodde på Ramsjö gård att låta resa en runsten till minne av sin far. Under tiden som gått har stenen funnit sin väg till Edinburgh, där den nu står. 2014 restes en kopia av stenen hemma i Morgongåva.
Läs mer ...Historia
Runsten i Isby
Runstenen i Forsby
Invid vägen står en stor korsprydd runsten som berättar att Frögärd rest stenen efter sin man Igul. I slutet av 1800-talet var det på håret att den här stenen fraktades iväg till Skansen i Stockholm, men Mjölkbolaget i Forsby, som ansåg att stenen fanns på deras mark, satte stopp för tilltaget. U1154
Läs mer ...Runsten
Runstenarna i Brunnby
På några hundra meters avstånd från varandra står två runstenar, båda resta av kvinnor.
Läs mer ...Runsten
Runstenen vid Österunda kyrka
Vid klockstapeln vid Österunda kyrka hittar du en av Upplands många runstenar. Som så många andra runstenar återanvändes den som tröskelsten i kyrkan när denna byggdes under medeltiden.
Läs mer ...