En typisk upplandskyrka från medeltiden. Vid ingången finns två runstenar.
Läs mer
Runstenen är kanske det allra mest unika vi har att visa upp i den här delen av Sverige. Här talar vikingatidens människor direkt till oss.
På 1000-talet och en bit in på 1100-talet restes massor av runstenar i folklandet Fjärdhundraland, som var ett betydelsefullt handelsområde med viktiga farleder och färdvägar. Stormännen ville visa sin betydelse för eftervärlden, och reste sten, oftast till minne av sina döda. Runstenen placerades vid en farled, vid kanten av en väg eller vid en bro.
Uppland är världens runstenstätaste område, och du passerar runsten efter runsten när du rör dig på de historiska småvägarna.
Tänk dig – du färdas på samma väg som vikingatidens människor, och de har lämnat ett budskap till dig. Stanna och läs deras runor – vid många stenar finns en skylt där du kan läsa texten.
Några av runstenarna i vårt område nära Uppsala, Enköping, Västerås och Stockholm finns beskrivna här, men du hittar många fler när du rör dig ute på småvägarna. Det finns uppskattningsvis 700–800 stycken inom vårt område. Läs mer om runor och runstenar hos Riksantikvarieämbetet och på Wikipedia. Här kan du se alla runinskrifter på nya webbplatsen Runor!
Fjärdhundralands småvägar är det perfekta sättet att uppleva runstenar, nära Stockholm, Uppsala och Västerås!
En typisk upplandskyrka från medeltiden. Vid ingången finns två runstenar.
Läs merUppsala-Näs kyrka skymtar fram vid sidan av vägen – en fin plats att stanna till på! I kyrkväggen finns en runsten.
Läs merTvå runstenar längs en uråldrig färdväg.
Läs merPå några hundra meters avstånd från varandra står två runstenar, båda resta av kvinnor.
Läs merEtt nästan tre meter högt monument över en vikingatida katastrof.
Läs merInvid vägen står en stor korsprydd runsten som berättar att Frögärd rest stenen efter sin man Igul.
Läs merLiten medeltidskyrka som har starka band till godset Wik. Två runstenar i kyrkogårdsmuren.
Läs merPå 1000-talet lät Torsten gör den här stenen till minne av Halvdan.
Läs merAlldeles invid kyrkan står en fin bildsten.
Läs merFör tusen år sedan beslutade Ari som bodde på Ramsjö gård att låta resa en runsten till minne av sin far. Under tiden som gått har stenen funnit sin väg till Edinburgh, där den nu står. 2014 restes en kopia av stenen hemma i Morgongåva.
Läs merVid vägen mellan Härkeberga och Skolsta står en runsten som berättar om en person som faktiskt bott på just den här platsen, Kälsta, för tusen år sedan.
Läs merFlera runstenar och gravhögar.
Läs merMedeltidskyrka som idag mer andas 1700-tal. Runsten och gravklot utanför kyrkporten.
Läs merPå Altuna-stenen ser du spännande bildberättelser från den vikingatida sagovärlden.
Läs merOm en runsten kan vara kaxig, så är det denna: ”Tyde den som kan”
Läs merHjälsta kyrka byggdes i slutet av 1400-talet. Den har höga och ståtliga valv, men saknar helt medeltida valvmålningar. Missa inte de fina runstenarna som står strax utanför kyrkogårdsmuren väster om kyrkan.
Läs merSvinnegarns kyrka ligger alldeles invid väg 55. För länge sedan var det en välkänd vallfartsort, vilket den stora kyrkan ger en antydan om. Runstenar i och utanför kyrkan.
Läs merMed runstensmått mätt är det här en synnerligen minimalistisk runsten.
Läs merMedeltidskyrka rikligt dekorerad med kalkmålningar. Runstenar inmurade i kyrkväggen.
Läs merEn viking på skidor ser du på Bökstastenen.
Läs merMedeltidskyrka med torn, med en hel del inventarier från stormaktstiden skänkta av socknens rika släkter. Runsten utanför kyrkan.
Läs merVid klockstapeln vid Österunda kyrka hittar du en av Upplands många runstenar. Som så många andra runstenar återanvändes den som tröskelsten i kyrkan när denna byggdes under medeltiden.
Läs merTvå runstenar som talar om gamla färdvägar.
Läs mer1200-talskyrka som till det yttre präglas av det tidiga 1900-talets syn på hur en kyrka från medeltiden borde se ut. Två runstenar i koret.
Läs merUpplevelser på landet, sevärdheter och utflykter i Uppland och norra Mälardalen. Här hittar du småvägarna som leder dig på en bättre väg från Stockholm till Dalarna, från Uppsala till Västerås eller från Enköping till Sala. Vacker natur, god mat, intressant historia och personliga möten.