Medverkande 2023

 

Lista över de medverkande i pdf-format som du kan skriva ut. (7 sidor)

Observera att uppdateringar av information kan komma att göras efter det att du gjort din utskrift. Senaste uppdatering 2023-09-07 klockan 10:00.

Meny

Här finns menyn! Varje medverkande står för en rätt på menyn, en smårätt eller smakprov som kostar 40 kr. Ladda ner menyn här! [pdf] Alla smaktallrikar finns också här nedan.

Medverkandeförteckningen är i bokstavsordning.


1 Bergets Gård Pasta & Bröd  

Adress: Fittja 51, Örsundsbro

Gårdsbageri där jag bakar pizza/ bröd bullar mm.

Smaktallrik 40 kronor: Pizzaslices med serranoskinka, kalamataoliver, champinjoner, tomat, ruccola och ost från grannen Skogsbackens Ost. Vegetariskt variant med eldost från Skogsbackens Ost istället för skinka.


2 Blåsippsbackens Mathantverk  

Adress: Villberga Grillby 3, Grillby

Vi är ett nystartat mathantverksföretag som har börjat med att producera främst hantverksmässigt tillagad glass med naturliga smaker utan tillsatser. Förutom glass kommer vi även ha drycker, örtsalt, chili, marmelad med mera till försäljning. 

Smaktallrik 40 kronor: Minipizza med getostkräm från Vallgarns gårdsmejeri, egen marmelad, fikon och ruccola. 

Matkunskap: Fråga oss så berättar vi gärna om hur vi arbetar med tillverkning och smaksättning av den glass som vi lagar och säljer.


3 Broby Gård

Adress: Tillinge Broby gård 2, Enköping

Svensk/Italiensk mat, smörgåsar, gelato, kaffe, försäljning av vintageinredning. 

Smaktallrik 40 kronor: Risotto med nattbakad högrev/ bläckfiskpasta med citron och krabba. Båda rätterna med ost från Skogsbackens ost. 

Toalett finns


4 Dunderbo Ljus & Hantverk

Adress: Frösthult Dunderbo 14, Fjärdhundra

Gårdsbutik med lokalt hantverk samt honung från Dunderbo 

Smaktallrik 40 kronor: Kaffe och kakbuffé med bl a timjankaka, lavendelkaka, äppelkaka, citronkaka, chokladsnitt m.fl. Kakorna är bakade med honung från Dunderbo. 

Matkunskap: Dunderbos biodlare Anders Karlsson finns på plats och visar och berättar om sin verksamhet. 

Toalett finns


5 Ekbolanda gård  

Adress: Ekbolanda gård 15, Vänge

Liten butik på gården med nötkött, inredning, loppis och hembakat fikabröd. Upplev en bit av Italien med napolitansk pizza på Ekbolandas vis. Njut av en pizzaslice, uppdukat på rödvitrutiga dukar och den uppländska utsikten som vy. Gör dig redo för härliga dofter, trevliga möten, goda smaker och få kombinationen av det italienska toppat med lokala guldkorn. 

Smaktallrik 40 kronor: Pizza med tomatsås, mozzarella, wrångelbäcksost, gårdens salsiccia och basilika. Vegetariskt alternativ: margherita: tomatsås, mozzarella, wrångelbäck och basilika.

Matkunskap: Tipspromenad 

Toalett finns


6 Ekolsunds slott & Wärdshus

Adress: Ekolsunds slottsallé 1-2, Ekolsund

Slottscaféet erbjuder slottsbakat fika, allt från kanelbullar, biskvier, morotskaka till tårta och slottspajer. Vi har också lättare luncher såsom sallader, grillade smörgåsar, räkmacka och frallor. Kaffe och kalla drycker. Även vin, öl och bubbel 

Smaktallrik 40 kronor: Provtallrik med goda slottsbakade bakverk. Bär, rabarber och blommor i bakverken kommer från slottets trädgård. 

Matkunskap: Provsmakning av hjortkorv med kött från slottets hägn. Försäljning av hjortkorv.

Toalett finns


7 Franzéns Charkuterier  

Adress: Biskopskulla-Rönna 1 Örsundsbro

Franzéns Charkuterier säljer och förädlar kött från uppländska utegrisar. Charkuterierna, korvarna och det lufttorkade tillverkas med hantverksmässiga metoder, utan konserveringsmedel som nitrit eller andra onödiga tillsatser. 

Smaktallrik 40 kronor: Vi serverar ett urval av de charkuterier som tillverkats från uppländska utegrisar som förädlats här på gården. 

Matkunskap: Kristofer finns tillgänglig under hela dagen för att svara på frågor om korvtillverkning, kallrökning och lufttorkning.


8 Grönsöö Slott 

Adress: Grönsöö slott, Enköping

Grönsöö slottspark och trädgård firar 400-årsjubileum. Den 23/9 har vi äppelmarknad, där man kan köpa äpplen och äppelmust, se våra årliga utställningar, se den vackra slottsparken, höra föredrag om Grönsöös 400-åriga fruktodlingstradition, samt fika och äta. 

Provsmakning: Vi erbjuder ingen smaktallrik men har gratis provsmakning av våra äpplen

Matkunskap: Föredrag om Grönsöö 400-åriga fruktodlingstradition 

Toalett finns


9 Kafé Kyrkstugan i Nysätra, Lagunda församling 

Nysätra 5, Örsundsbro

Kafé Kyrkstugan på plats i Gamla kyrkskolan i Nysätra. En idyllisk miljö med fruktträdgård och öppna fält. Man kan sitta inne i salongerna, skolsalen eller ute i trädgården under äppelträden. Närhet till Nysätra kyrka som står öppen för nyfikna. 

Smaktallrik 40 kronor: Kålsoppa i variation med grönsaker från Häst- och grönsaksbonden. Hembakad foccacia med örtröra. 

Toalett finns


10 Kromsta Lantbod

Adress: Litslena Kromsta 4, Grillby

Svenskt Sigill-certifierat naturbeteskött. Tillverkar även korv och hamburgare. Även annat sortiment i gårdsbutiken. Kommer också  grilla korv och hamburgare. 

Smaktallrik 40 kronor: Gårdens rökta nötkött och korv serveras med potatissallad.

Toalett finns


11 Ladans Kulturförening Öråkers Gård

Adress: Öråkers gård Kungsängen

Ladan på Öråkers gård erbjuder besökare en fin helhetsupplevelse i gårdsmiljö. Här kan du uppleva och se grönsaker, blommor, djur och natur på nära håll och äta gott från gårdens odlingar. Smaktallrikar kan köpas både från Hela Jordens andelsjordbruk och från Ladans odlingsgemenskap. I Ladan finns ett mysigt café som serverar både lunch och fika. I Ladans butiker hittar du mode för både kvinna och man, inredningsdetaljer, konst och närproducerad mat. Under dagen anordnas en marknad. 

Smaktallrik 40 kronor: Två smaktallrikar. 1. Hela Jordens tallrik med nyskördade grillade grönsaker och kimchi., 2. Rahmans bengaliska grönsaksgryta med lau, linser och ris. 

Matkunskap: Andelsjordbruket Hela Jorden visar runt i grönsaksodlingarna och berättar om regenerativa odlingsmetoder, levande jordar och lugn i själen. Rahman från Ladans odlingsgemenskap står vid grillen och berättar om sin passion till mat och hur vi kan äta mer och godare vegetarisk mat.. 

Toalett finns


12 Landsberga gård

Adress: Biskopskulla, Landsberga,, Örsundsbro

Landsberga Gårdsbutik & Café 

Smaktallrik 40 kronor: Morgonvärpt kokt ägg från våra utehönor, inklusive 15 dagsfärska och närvärpta gårdsägg för 40 kr. 

Matkunskap: Visning av Landsberga Gårdskvarn. 

Toalett finns


13 Mona Charlotte’s inredning

Adress:  Stjärnan 210,  Heby

Café med Rättviksglass och hemmagjorda belgiska våfflor, även glutenfria. Gårdsbutik med inredning och presenter för alla tillfällen till både hemmet och trädgården. 

Smaktallrik 40 kronor: Glass i burk med hemmagjorda Cookies eller belgiska våffelbitar av mjöl och ägg från Landsberga gård.


14 Mälby Trädgård 

Adress: Frösthult-Mälby 3, Fjärdhundra

Vi har grönsaksodling och honungsbin. Öppen gårdsbutik med produkter från egna odlingar. Visning av bilder av fotograf John Alinder. 

Smaktallrik 40 kronor: Grönsaksbiffar, rostad grönkål, morot och potatissallad. Allt från egna odlingar.

Matkunskap: Matrecept och visning av odlingarna.


Pasta Uppsala Näs 

Finns hos  nummer 22 Sunnansjö gård. Se information där


15 Pekoe ekologiskt te   / Saras Bröd

Adress: Österunda 2, Fjärdhundra


Pekoe ekologiskt te 

Pekoe har ekologiskt te med rena äkta smaker från små kvalitetsproducenter. 

Matkunskap: Förmedlar te-kunskap under hela dagen till den som är intresserad.

——————— 

Saras Bröd 

Saras Bröd är ett hantverksbageri med minilanthandel i Bålsta. Hos mig hittar du bröd och bakverk av lokala råvaror och kulturspannmål. Jag håller även kurser och bakevent kring tunnbröd och surdegsbröd. Bröd till försäljning under evenemanget. 

Matkunskap: Sara berättar om kulturspannmål, bakning mm. 

—————— 

Smaktallrik 40 kronor: Ett samarbete mellan Pekoe ekologiskt te och Saras Bröd: Två smakbitar, två teer: Tunnbrödsrulle med rökt kött (veg alternativ finns), pepparrotssmör och ruccola och Japan Sencha (grönt te). Kaneläppelruta och Nepal guranse (svart te). Kulturspannmål från Jädra Prästgård och flera andra råvaror från Fjärdhundraland. 


16 Ramsjö Gård 

Adress: Ramsjövägen 39, Morgongåva

Glutenfritt café med fikabröd och smörgåsar. Hemgjorda marmelader. Second hand och nytt i butiken. 

Smaktallrik 40 kronor: Smakprov från gårdens glutenfria godsaker, allt bakat på ekologiska ägg från våra egna höns. 

Matkunskap: Hur bakar man glutenfritt? Få tips från bagaren! 

Toalett finns


17 Resta gård 

Nysätra Resta gård 13, Örsundsbro

En småskalig levande bondgård där allt tas tillvara och förädlas i vårt gårdsmejeri och gårdscharkuteri och sedan säljs i vår gårdsbutik. I vår foodtruck finns full meny med mat av våra egna råvaror gjord av vår stjärnkock David. Hos oss lever djuren ett naturligt liv och får växa i naturlig takt. Kultingar, lamm och kalvar växer upp sida vid sida med sina mammor och får äta den mat som det var tänkt att de skall få. Helt naturligt och KRAV-certifierat. 

Smaktallrik 40 kronor: Lammgryta med labneh (typ syrad grädde) och surdegsbröd. Allt från egen gård. Matkunskap: Djurpromenad och möjlighet att se nyfödda lamm 

Toalett finns


18 Salnecke Slottscafe och Bistro

Adress: Gryta Salnecke 2, Örsundsbro

Vi är ett familjedrivet café med bistro-ambitioner. Vårt första halvår har visat att vår köksmästare Peter lagar mat som många vill återuppleva, alltifrån lunch till födelsedagskalas, personalfester, studentkalas, After Work, minnesstunder och familjemiddagar. Vi jobbar med svenska kvalitetsprodukter och helst lokalproducerat. Fullständiga Rättigheter- Alla Möjligheter 

Smaktallrik 40 kronor: Rotfruktsgryta med aioli och krutonger, rotfrukter från Sunnansjö gård.

Toalett finns


Saras Bröd 

Finns hos  nummer 15 Pekoe ekologiskt te. Se information där


Skogsbackens ost

Finns hos  nummer 25 Ånäbben Bär & Sylt. Se information där


19 Skuggans café

Adress: Långtora 11, Enköping

Vi är ett café på landet med gott om platser både inne och ute i trädgården. Vi bakar vårt fika själva och lagar mat från grunden med mycket lokalproducerade varor. 

Smaktallrik 40 kronor: I år serverar vi vår succéförrätt, Toast Skogen, vårt egna rökta viltkött som blandas med pepparrotsmajonnäs och serveras på Skuggans hembakade filmjölksbröd. 

Matkunskap: Under dagen kan ni komma förbi och prata om hur man röker kött och få goda råd om hur du lyckats hemma. Vi har röken igång under hela dagen. 

Toalett finns


20 SoL Trädgård&Tjänster 

Adress: Fittja Hässle 13, Örsundsbro

Ekologisk och miljövänlig torparträdgård med kretslopp och Hedemorahöns där trädgårdsmästarinnan ’lilja’ Heljosdotter bor med sin tusenkonstnär Lelle och odlar en bit svenskt kulturarv. 

Smaktallrik 40 kronor Svärmors potatissallad med äpple från egna odlingar 

Aktivitet: Tipspromenad med smaktallrik i pris 

Toalett finns


21 Solkulla Matskog 

Adress: Kulla 5.  749 62 Örsundsbro. Syns tydligt från den asfalterade vägen vid Kulla Kyrka, 2 km norr om Hallonparken eller ”Skriv” `Solkulla Matskog` i Goggle Maps så kommer ni rätt. 

Här odlas perenna grönsaker i en trädgård där vi härmar skogens sätt att växa. Mina kurser lär dig hur du kan använda de svenska grönsakerna som bas i din matlagning året om och odla dem vackert runt husknuten. Här finns växthus och grönsaksodling i trädgårdsland med hugelbäddar och sandbäddar. Glampingtälten syns på ängen och de och stugor går att hyra på AirBnb. 

Smaktallrik 40 kronor: Rödbetsbiff med tomatsalsa, grön matskogsröra och rabarberchutney. Rödbetor från Mälby gård, övriga grönsaker från egna odlingar. Gofika att köpa. 

Matkunskap: Det finns en guidad slinga att vandra med berättelser i skrift om växterna och tankarna kring Solkulla Matskog. 

Toalett finns


22 Sunnansjö Gård   /  Pasta Uppsala Näs 

Adress: Österunda-Kälsta 7, 744 96 Järlåsa

Sunnansjö gård 

Vi har en omfattande grönsaksodling, frukt och hasselnötter samt uppfödning av kor på enbart gräs och hyggesfritt skogsbruk. Vi försöker skapa en omväxlande och rik miljö och intressanta möten mellan folk, växter, skog och djur. I våra böcker berättar vi om livet på gården, våra kor och våra tankar om naturen. 

Smaktallrik: Urgrossmutters Sauerkrautsuppe (surkålssoppa med kalvtfärs), allt utom salt kommer från gården! 

Matkunskap: 11.30. Bevara skörden – syra, sylta, lägga in, torka och konservera. 13.00: Korna i kulturlandskapet – vi restaurerar betesmarker.  15.00. Hur ska vi ta hand om naturen? Bokvandring på gården utifrån vår nya bok ”Det levande”. 


Pasta Uppsala Näs 

Pasta Uppsala Näs tillverkar färsk pasta av lokala råvaror med säsongsbetonade ingredienser.

Smaktallrik 40 kronor: Ravioli gjorda med mjöl från Jädra Prästgård och ägg från Landsberga. 

Matkunskap: Pastaskoj för de minsta vid 3 tillfällen: kl 12.15, 14.15 och 16.15. 20 kr/barn (råvarukostnader). Barnen får prova att göra olika typer av pasta. Begränsat antal platser, först till kvarn. 

Toalett finns 


23 Sussis Gårdsbageri   /  Vallgarns gårdsmejeri

Adress: Hjälsta Bälsunda 6, Örsundsbro 

Sussis Gårdsbageri 

Bageri och kafé på landet med hantverksmässigt bakat bröd, bullar, kakor m.m Matkunskap: Lär dig de fyra sädesslagen. Grunden för allt bröd. 

——— 

Vallgarns gårdsmejeri 

Vi är ett litet gårdsmejeri som gör getost, koost och ostkaka. Vi samarbetar med Sussi och kommer att vara där under Mat & Människor.  

Matkunskap: Förmedlar mjölkkunskap under hela dagen, vad är exempelvis skillnaden mellan get- och komjölk? 

——– 

Smaktallrik 40 kronor: Ett samarbete mellan Sussis Gårdsbageri och Vallgarns gårdsmejeri: Ostkaka på ricotta från Vallgarns gårdsmejeri. Serveras med hemkokt sylt och vispgrädde 

Toalett finns


24 Tärna Bygdegårdsförening 

Adress: Tärna prästgård 117,  Sala

Gamla Skolgården i Tärna är en bygdegårds- och hembygdsförening. I år bjuder vi in till en fruktfestival och matmarknad, där de lokala produkterna står i fokus. Under dagen kommer vi ha visningar av Reuterwalls skolträdgård från 1870, som nyligen återskapats. Vi kommer att presentera resultatet av projektet ”Tärnas äldre fruktsorter”, där vi inventerat och sortbestämt ett antal fruktträd i äldre trädgårdar och vid ödetorp. Vi säljer boken ”Grädda tills de är färdiga” med historiska kakrecept och berättelser från bygden. Loppis.

Smaktallrik 40 kronor: Äppelkaka bakad på lokala äpplen från Tärna med vaniljsås och kaffe 

Matkunskap: Visningar av Reuterwalls skolträdgård från 1870. Föredrag om Tärnas äldre fruktsorter. Sortbestämning av äpplen. Fruktfestival & Skördemarknad, där lokala producenter säljer av sin skörd. 

Toalett finns 


Vallgarns gårdsmejeri

Finns hos  nummer 23 Sussis Gårdsbageri. Se information där


25 Ånäbben Bär & Sylt  /  Skogsbackens ost

Adress: Verkstadsvägen 11, Örsundsbro

Ånäbben Bär & Sylt 

Ånäbben är ett lokalt syltkokeri som bara använder 100% svenska bär.

Smaktallrik 40 kronor: Nygräddad våffla med glass & sylt. Nykokt sylt med bär och frukt från Uppland!

Aktivitet: Smakprovning av sylt och marmelad. 

———– 

Skogsbackens ost 

Osttillverkare 

Smaktallrik 40 kronor: Eldostvåffla med hjortronsylt, Bröd med ost på. Sylt från Ånäbben och bröd från Bergets bageri 

Aktivitet: Liten utställning om gårdsmejeriets historia och verksamhet 

———- 

Toalett finns