Deltagare 2022

Deltagarinformation i pdf-format som du kan skriva ut. (4 sidor)

Observera att uppdateringar av information kan komma att göras efter det att du gjort din utskrift. Senaste uppdatering 2022-09-17 klockan 14:00.

Deltagarförteckningen är i bokstavsordning


Alsta Trädgårdar

Adress: Nysätra Alsta 2, Örsundsbro
I 50 år har Margareta och Per Palmén ägt gården där de byggt upp Alsta Trädgårdar.  Under de senaste 23 åren har Margareta också bakat till sitt uppskattade trädgårdskafé. Per har under samma tid utvecklat sin unika växthuspark i de växthus paret byggde upp på 1970-talet för odling i det som då var deras handelsträdgård. År 2000 då Margareta och Per nyöppnade med kafé och växthuspark visade de också sina första utställningar av konst och hantverk, en del av gårdens verksamheter som också vuxit och blommat allt mer. Som ett resultat av hur välbesökt Fjärdhundralands evenemang med smaktallrikar blivit, kommer vårt kafé vara till bredden fyllt av tårtor hela helgen, både lördag och söndag.  Vi kommer också ha våra matiga mackor på menyn under helgen, men INGEN mat 24-25 september. Det får inte plats i våra kylar.Kaffe, runt 20 sorters te och svala drycker hittar du också här. Helgen 24-25 september blir den sista som Alsta Trädgårdar håller öppet 2022.

Smaktallrik 40 kronor: Tre hembakta munsbitar: Pelargonkaka, Mandel- och chokladtårta och Schwarzwaldtårta

Toalett finns


Backa KonstKvarn

Adress: Villberga Backa Kvarn 4, Grillby

Backa KonstKvarn är en konstverkstad som är öppen för alla. Själv skapar jag skulpturer och bruksgods. Min man Erik berättar gärna om kvarnen och sitt antikvariat. Kaffeservering med tyska och österrikiska bakverk.

Smaktallrik 40 kronor: Ungersk gulasch med tjeckiska semmelknödel, samt ett vegetariskt alternativ.

Aktivitet: Visning av den stora väderkvarnen, antikvariatet och konstverkstan.

Toalett finns


Dunderbo Ljus & Hantverk

Adress: Frösthult Dunderbo 14, Fjärdhundra

Lokalt genuint hantverk , kaffe med kakor

Smaktallrik 40 kronor: Honungskakor

Aktivitet: Tema honung

Toalett finns


Ekbolanda gård

Adress: Ekbolanda gård 15, Vänge

Ekbolanda gård serverar hembakat fikabröd i naturskön miljö.

Smaktallrik 40 kronor: Köttfärsspett med rostad potatis och primörer

Aktivitet: Strosa runt bland fina ting i butiken, gå en promenad och kolla på kossorna och njut av en bulle med utsikt över upplands mosaiklandskap.

Toalett finns


Franzéns Charkuterier

Adress: Biskopskulla-Rönna 1 Örsundsbro

Franzéns Charkuterier styckar och förädlar kött från uppländska utegrisar till olika sorters korv och andra charkuterier. Allt är tillverkat för hand med hantverksmässiga metoder och utan onödiga tillsatser. På gården finns en gårdsbutik med det aktuella utbudet av korv, chark och kött. Förutom smakprovstallrik kommer det att finnas fika och enklare utsökt mat.

Smaktallrik 40 kronor: Charkuterier från gården.

Toalett finns inte !


Glada Fåret

Adress: Simtuna Koby 8 Fjärdhundra

Glada Fåret har småskalig lammproduktion sedan 1978. Vi föder vi upp den trevliga lantrasen Svenskt Finullsfår och vi förädlar allt vi får från fåren: kött, skinn och ull. Tillsammans håller vi fint i markerna i vår del av Fjärdhundraland. Fårcaféet öppnar och erbjuder bland annat nygräddade munkar med äppelsylt. Härligt mjuka lamm- & fårskinn finns till försäljning från gårdens prisbelönta produktion.

Smaktallrik 40 kronor:Railway mutton curry, gårdens godaste gryta. Serveras med havreris.

Aktivitet: Slå dig ner en stund och titta på fåren som betar. Vi har tipspromenad med kluriga frågor för yngre får-diggare. Alla får pris!

Toalett finns


Grönsöö Slott

Adress: Grönsöö slott, Enköping

Traditionell äppelmarknad med försäljning av äpplen och äppelmust. Utställningar och butik.

Provsmakning : Gratis provning av många äppelsorter

Aktivitet: Ett föredrag om Grönsöö 399-åriga fruktodlingstradition.

Toalett finns


Kafé Kyrkstugan i Nysätra, Lagunda församling

Nysätra 5, Örsundsbro

Kafé Kyrkstugan, Lagunda församling Örsundsbro, Svenska Kyrkan. Vi bedriver verksamhet med lättare lunchservering i Mariakyrkan i Örsundbro, under vissa veckodagar. Samt kafé i församlingshemmet i Nysätra under sommarmånaderna. Med stort fokus på hemlagat och egenbakade produkter i vår servering. Välkomna!

Smaktallrik 40 kronor: Grön ärtsoppa med hembakat focacciabröd, samt en färskoströra gjord på örter från det egna landet.

Aktivitet:  Guidade visningar av Nysätra kyrka och kringliggande miljö erbjuds under hela dagen. Matkorgslotteri med hemlagade produkter i vinstkorgarna.


Kaffestugan på landet

Adress: Lilla Härnevi 23, Enköping

Kaffestugan serverar hembakat fika och har alltid ett stort utbud som är både mjölkfritt och glutenfritt. Även en del veganskt och raw, dvs utan raffinerat socker. Vi serverar därtill även lättare luncher, som pastasallader, hembakade pajer, varma smörgåsar och räkmackor. Vi har en stor fin trädgård där man i lugn och ro kan slå sig ner med en fika och samtidigt hålla generösa avstånd till andra sällskap. Missa heller inte att göra ett besök vid Härnevi plantskola som ligger precis intill. Helgöppen loppis.

Smaktallrik 40 kronor: Räkmacka på Kaffestugans hembakade sirapslimpa. Fritt från gluten och mjölkprotein.Vegetarisk/veganskt alternativ finns. 

Toalett finns


Mälby Trädgård

AdressFrösthult-Mälby 3, Fjärdhundra

Grönsaksodling och bin.

Smaktallrik 40 kronor: Grönsakstallrik

Aktivitet: Fotoutställning med John Alinders bilder. 


Ramsjö Gård

Adress: Ramsjövägen 39, Morgongåva

Café med bakverk och smörgåsar där allt är glutenfritt. Gårdsbutik med inredning, köksredskap, dekorationer, smide, keramik och återbrukat hantverk. B&B samt glamping.

Smaktallrik 40 kronor: Ramsjölimpa med färsbiffar, ostkräm och picklad rödlök.


Resta gård

Nysätra Resta gård 13, Örsundsbro

Ekologiskt jordbruk

Smaktallrik 40 kronor: Kött från våra utegrisar, med äpple och grönt från gården.

Aktivitet: Information kommer

Toalett finns


Skogsbackens ost

Adress: Finns hos Ånäbben Bär & Sylt Verkstadsvägen 11, Örsundsbro

Smaktallrik 40 kronor: Liten osttallrik med bröd från Bergets bageri och marmelad från Ånäbben Bär&Sylt/Lagerlöfska Magasinet

Toalett finns


Skuggans café

Adress: Långtora 11, Enköping

Vi är ett familjeföretag som länge har arbetat med närproducerade produkter. I vårt café kan du sitta i lugn och ro och njuta av hembakat fika, galetter, räkmackor eller lättare mat. Vi producerar egna majonnäser, bbq-såser och inläggningar. Micke har ett stort intresse av att utveckla rökta och grillade produkter som också finns att köpa i vårt café. Kvällstid har vi lite event såsom grill eller viltmiddagar. Varmt välkomna hälsningar Rosie, Micke, Olivia och Isac

Smaktallrik 40 kronor: Skuggans pulled pork med coleslaw och ett gott flatbread..

Aktivitet: Grillarna är igång och Micke står och delar med sig av sin kunskap om grillat.

Toalett finns


SoL Trädgård&Tjänster

Adress: Fittja Hässle 13, Örsundsbro

Susannes o Lennarths/SoL Trädgård&Tjänster Trädgårdsmästarinnan & Tusenkonstnären Ekologisk & miljövänlig trädgård med potatis- och äppelodling. Servering av varma drycker.

Smaktallrik 40 kronor: Grillad potatiskaka med vinmarinerad äpplesallad av egenodlade ekologiska potatisar & äpplen

Aktivitet: Vi visar vårt kretslopp och klimatsmarta odlingar för dej som är intresserad

Toalett finns


Solkulla Matskog

Adress: Kulla 5.  749 62 Örsundsbro. Syns tydligt från den asfalterade vägen vid Kulla Kyrka, 2 km norr om Hallonparken eller ”Skriv” `Solkulla Matskog` i Goggle Maps så kommer ni rätt. 

Solkulla Matskog växer fram runt vårt Torp & vår villa på landsbygden utanför Örsundsbro. Huvudsakligen är jag matinspiratör med aktiviteter på nätet. I vår trädgård hålls kurser med skogsträdgårdsodling och matlagning i det fria, med hållbarhet, grönsaker, mångfald och hälsa i fokus. Enkel servering med linsgryta och kaffe med kaka. 

Smaktallrik 40 kronor: Rostade grönsaker & rotfrukter med tre dippsåser: Örtpesto, myntasås av ogräs och rabarberchutney med chili. Serveras med majskex och örtte

Aktivitet: Gå vår slinga i trädgården och ta del av vår berättelse med hjälp av våra skyltar längs vägen.

Toalett finns


Sunnansjö Gård

Adress: Österunda-Kälsta 7, 744 96 Järlåsa

Vi har en omfattande grönsaksodling, frukt och hasselnötter samt uppfödning av kor på enbart gräs och hyggesfritt skogsbruk. Vi försöker skapa en omväxlande och rik miljö och intressanta möten mellan folk, växter, skog och djur.

Smaktallrik 40 kronor: Smakrik kålsoppa med kalvfrikadeller. Allt från vår egen gård.

Aktivitet: Vi berättar gärna om vår gård för alla besökare. Under dagen kommer vi ha tre särskilda guidade evenemang (cirka 20 min): 11.30. Bevara skörden – syra, sylta, lägga in torka och konservera. 13.00: Korna i kulturlandskapet – vi restaurerar betesmarker. 15.00. Det växer på träden, äpplen och annan frukt, hasselnötter och andra nötter. Hela dagen serverar vi smakprovstallriken samt har fika.

Toalett finns


Sussis Gårdsbageri

Adress: Hjälsta Bälsunda 6, Örsundsbro

Gårdsbageri och cafe på landet. Här bakas bröd med surdeg, bullar, kakor, knäckebröd och annat gott. Uteservering i trädgården under sommarhalvåret och inne i det gamla magasinet den kallare årstiden. Öppet året runt. Även försäljning av produkter från andra lokala företagare som ost, honung, rapsolja m.m.

Smaktallrik 40 kronor: Saffranskaka med Vallgarns ricotta, hemkokt sylt och vispgrädde

Vallgarns gårdsmejer har sin ost med i smaktallriken . Se mer i deltagarpresentationen om Vallgarns gårdsmejeri.

Toalett finns


Sörgården grönt

Adress: Torstuna Tibble, Fjärdhundra

Sörgården Grönt i Torstuna, Fjärdhundra är framför allt känt för sina goda och många sorters tomater, men här odlas också andra grönsaker och spannmål. Här säljs även kött från den egna lilla hjorden av kor av herefordkorsningar. Allt ekologiskt och KRAV-certifierat. Kaffe med hembakat till försäljning och frysbox med pinnglass i växthuset.

Smakprovstallrik 40 kronor:Tomatsoppa med bröd

Aktivitet: Mindre utställning av aktuella tomatsorter


Tärna Bygdegårdsförening

Adress: Tärna prästgård 117,  Sala

Hembygdsgård och bygdegård som de senaste åren varsamt restaurerat den historiska miljön och byggnaderna vid Gamla Skolgården i Tärna.

Smaktallrik 40 kronor: Äppelkaka med vaniljsås och kaffe

Aktivitet: Vi kommer att ha fruktfestival och skördemarknad under dagen i samarbete med ett antal av bygdens producenter. Föredag om projektet ”Tärnas äldre fruktsorter” samt egen försäljning av äppelmust och marmelader tillverkad av historiska sorter från olika gårdar.

Toalett finns


Vallgarns gårdsmejeri

Adress: Hos Sussis Gårdsbageri Hjälsta Bälsunda 6, Örsundsbro

Samarbete med Sussis Gårdsbageri. Vallgarns gårdsmejeri har tillverkning av Krav certifierade dessertostar av get och komjölk , samt ostkaka


Viltmakeriet

Adress: Stationsvägen 6 Fjärdhundra

Viltmakeriet – En vilthanteringsanläggning i Fjärdhundra som arbetar med vildsvin, hjort och rådjur. Vi har försäljning av viltkött, viltkorvar, viltlådor och tillbehör. Förutom vår provtallrik har vi Caféet öppet och serverar fika, smörgåsar eller en lättare lunch.

Smakprovstallrik 40 kronor: Charktallrik med vildsvinskött i olika former, serveras med hembakt bröd

Toalett finns


Ånäbben Bär & Sylt / Syltgaraget

Adress: Verkstadsvägen 11, Örsundsbro

Lokalt syltkokeri där vi endast använder svenska bär och frukter med högt bärinnehåll. Jag är från Thailand och älskar den Svenska naturen att plocka bär. Servering av våfflor med grädde & sylt. Kaffe & kaka.

Smaktallrik 40 kronor: Nygräddad våffla med glass & sylt samt dryck/kaffe

Skogbackens ost finns även här med sin smaktallrik. Se mer i deltagarpresentationen om Skogsbackens ost,


Toalett finns