Tre fullmatade dagar med start i Enköpings världsberömda parker, besök på Grönsöö slott, Wiks slott och Landsberga gård. Lär dig mer av kunniga guider och upplev och ät den lokala maten, producerad och tillagad av duktiga mathantverkare i Fjärdhundraland.
Program Dag 1
En minibuss hämtar upp vid Enköpings tågstation och tar dig till Café Samt och Musikaffären inne i centrala Enköping. Där välkomnas du med bubbel och snittar i en mysig varmbonad miljö.
Guiderna Elisabet Lind och Eva Wrede tar dig med på en guidad tur i staden. Du får uppleva både Enköpings berömda parker och höra berättelsen om Enköpings långa och spännande historia. Visste du att Enköping är en av Sveriges äldsta städer?
Turen går bland annat genom Drömparken, som är den mest kända av alla parker, skapad av den världskände trädgårdsdesignern Piet Oudolf.
Efter den guidade turen står buffén uppdukad på Café Samt. Lia lagar all mat från grunden och använder de bästa råvarorna som finns att tillgå. Maten är både nyttig och spännande med många smaker av olika slag. Buffén består av en kall del med sallader och grönsaker och en varm del med både kött och vegalternativ. Till maten kan du välja mellan öl, vin eller alkoholfri dryck.
Efter lunchen har du din egen tid att upptäcka stan. Vill du njuta mer av de gröna miljöerna är detta ett utmärkt tillfälle. Utbudet av små personliga butiker i Enköping är stort. Intill Café Samt ligger Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk. Missa inte heller damernas favoritaffärer Karin Sömmare och Fröken Röd. Vid Stora torget ligger en ost-och delikatessaffär, även inriktad på lokala produkter. På Kungsgatan finns en gammal hederlig bokhandel och inne på en bakgård en vinylaffär. För den friluftsintresserade finns den lilla men välsorterade Fiskebutiken eller varför inte Cykel och jaktbutiken vid Farliga hörnan? Ljuvligt är också att bara ta en öl i solen!
Efter en heldag i Enköping tar bussen dig ut på landet till Jädra Gårdshotel för middag och övernattning i det nybyggda gårdshotellet mitt i naturen bland åkrar och hästhagar. Här bor du i dubbelrum som är ljusa och fräscha med dusch och toalett på rummet.
Middagen står Landars Kök & Bar för och serveras i det gamla spannmålsmagasinet. För Petter och Helena betyder det mycket att laga mat från grunden och så ekologiskt hållbart som möjligt. Denna kväll serveras ”Fjärdhundralandsbrickan”, en måltid med smårätter, chark & ost tillagade på råvaror efter säsong från Fjärdhundraland.
Dag 2
Efter frukosten från våra lokala matleverantörer går färden mot Grönsöö slott. På vägen dig möter guiden Eva upp vid Boglösa hällsristningsområde. Eva berättar om platsen, bronsåldern och de människor som levde här förr.
Väl framme på Grönsöö blir du guidad av en representant ur familjen von Ehrenheim och får uppleva en alltmer ovanlig, sammanhållen samling av antikviteter i sin rätta miljö. Du får höra berättelsen om familjen von Ehrenheim som bor på slottet, om samlingarna, om platsen och hur familjen jobbar med park, utställningar, lantbruk och fruktodling. Lunch serveras i bränneriet och består av en mustig gulaschsoppa på vildsvinsfärs, potatis, lök och paprika. Serveras med yoghurt, persilja och bröd.
Efter lunchen finns det gott om tid att själv flanera runt i parken, besöka utställningarna eller för shopping i slottsbutiken.
Bussen tar dig efter en härlig dag norrut mot nästa mål, Wiiks slott som ligger i ett naturskönt område intill Lårstaviken. Slottet är Mälardalens bäst bevarade medeltidsborg och är uppförd under 1400-talet. Här väntar resans festmåltid med utsikt över Mälaren. Njut sedan av den lokalproducerade ostbrickan, Wiks tryffel och choklad. Öl och vin finns att köpa till.
Dag 3
Efter en god natts sömn på Wik blir det en guidad tur på Wik där vi berättar om intressanta människor som bott på slottet under seklernas gång. Det blir sägner och beskrivningar av både folk men även spöken som dyker upp ibland.
Färden går sedan vidare västerut längs med Örsundaån och Alstasjön, genom det vackra landskapet med både skog och bördig jordbruksmark. Väl framme vid Landsberga gård i Biskopskulla socken tar Per Sandqvist själv emot och berättar om sin gård, som familjen brukat sedan 1800-talet. I den egna gårdskvarnen stenmals mjöl av vete och råg från spannmålsfälten. I gårdsbutiken har du sedan möjlighet att handla gårdens eget mjöl, närvärpta ägg och mycket av det mathantverk som produceras i Fjärdhundraland. En lättare lunch serveras tillagad av traktens råvaror.
Bussen tar dig på eftermiddagen tillbaka till Enköpings station.