Historisk mat möter nutida mathantverk

Projektet Historisk matkultur i Fjärdhundraland bjuder in dig som vill vara med och sälja på en ny historisk julmarknad den 16 December kl 11–16 på Salnecke slott.

Det här gäller för dig som säljare

  • Marknaden är det första året gratis, med finansiering från projektet.
  • Matmarknaden är i ett stort växthus med plats för cirka 20 säljare. Först till kvarn!
  • Hantverksmarknaden är utomhus, med skydd för vind och regn.
  • Bord finns.
  • Utomhusmatlagning och andra aktiviteter är utomhus med målet att skapa en ”egen värld” med julstämning, goda dofter och upplevelser.
  • Alla säljare bjuds på mat från Salnecke slottscafé.
  • Parkering för säljare finns, och möjlighet att lasta av nära säljytan.
  • Du ska ha en historisk koppling i någon av dina produkter, men säljer också dina vanliga, nutida produkter.

Anmälan

Anmäl dig härhttps://goo.gl/forms/AiPjesTqpRz4Tztk1

En historisk marknad med nutida kvalitetshantverk

Tanken med en historisk julmarknad är att vi tillsammans med er göra just vår julmarknad unik. Vi vill att julmarknaden ska växa från år till år och att den kan utvecklas inom historisk mat och hantverk. Det finns ett starkt intresse för historiskt mathantverk och vi vill gärna att ni hjälper oss att bidra till den historiska inramningen.

Det här vill vi helst att det sker genom att ni tar fram mathantverk som är baserade på historiska recept eller att ni kopplar samman era nuvarande produkter med ett historiskt tema som blir tydligt för besökaren. Man får gärna klä sig i tidstypiska kläder för att kopplingen ska bli ännu starkare. Trots att vi har valt att kalla den för en historisk julmarknad är ni naturligtvis välkomna att sälja ert ordinarie sortiment men att det historiska kommer i förgrunden.

Vi hjälper dig att hitta historien bakom produkten

Till stöd i processen att ta fram gamla recept kommer Smakminnen AB med Marloes Öhrnell vara tillgänglig för rådgivning och kan också komma med förslag till historiska recept. Se kontaktuppgifter nedan.

Föreläsning med Richard Tellström

För att ge ytterligare stöd inför julmarknaden har vi även bjudit in Richard Tellström. Han är docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet och känd från bland annat TV-programmen  Historieätarna och Landet Brunsås. Han kommer att föreläsa på temat hur vi lyfter fram historiska teman och utvecklar historiska produkter.

Föreläsningen kommer att äga rum den 21 november kl 18-20 på Salnecke slottscafé Ost och Deli.

Kontakt

Gunnar Öhrnell
Heritage Dynamic

Tel 070-491 58 78

Marloes Öhrnell
Smakminnen

Tel 0736-300 259

Projektet Historisk mat i Fjärdhundraland finansieras av Landsbygdsprogrammet genom Jordbruksverket med medfinansiering av Region Uppsala, Enköpings Kommun, Länsstyrelsen Uppsala län och  Svenska Kyrkan (Lagunda församling).

Frågor om projektet besvaras av Gunnar Örnell, , 070-491 58 78.