Lia och Tommy planterade det första trädet i Solkulla Matskog hösten 2019. Det bottnade i en längtan att göra öknen grön, men landade i att gräva där de står, i Kulla utanför Örsundsbro. En ratad åkerplätt förvandlas nu till en skog med mat. Under träden av frukt, bär och nötter växer buskar, klängväxter och perenner som levererar ätbart till människa och pollinerare.
I rabatterna invid huset samsas ätbart med blommor och vindruvor. Det finns sandbäddar och hügelbäddar för köksväxter och vilda delar för mångfald. Ett växthus ger en längre odlingssäsong. Tomtens möjligheter för mikroklimat utnyttjas för mer värmekänsliga träd, som valnöt, ätbar kastanj, persika, kvitten, minikivi, björnbär, mullbär och vindruvor. Det är en nyanlagd matskog så träden är små och visionerna stora just nu.
Lia, som länge var en välkänd matprofil på Café Samt i Enköping, håller matlagningskurser, föreläser om mat, hälsa och odling samt har guidningar i den framväxande skogsträdgården.
Det finns två stugor att hyra och sommaren 2023 kan du även sova över i glampingtält.





