Lär dig mjölksyra grönsaker – tarmens guld – Kurs på Herresta Lada den 26 oktober
Info
Time
Herresta lada den 26 oktober mellan kl 10-16
Why do we ferment/lactic acidify vegetables?
Att fermentera är att ”laga mat med mikroorganismer” (jäst, mögel och bakterier). När man mjölksyrar grönsaker utvecklas och förökar sig mjölksyrabildande bakterier. Med mjölksyrning får vi längre hållbarhet. Det är en slags konserveringsmetod där t ex vitkålen håller upp till ett år i glasburken. Det är också den enda metod av förädling av mat där vitaminer och mineraler bevaras plus att det naturligt bildas B-vitaminer som är avgörande för matsmältning, immunförsvar och ämnesomsättning.
The fiber in the vegetables contains resistant starch that acts as food for the good gut bacteria in the colon. The bacteria in sauerkraut, for example, help to both increase the number of good bacteria and also 'knock out' the less good ones.
This is included in the course
– Praktisk mjölksyrning genom att krama ur vätskan.
– Praktisk mjölksyrning genom saltlag.
– Ekologiska grönsaker, havssalt och kryddor för att kunna mjölksyra.
– Glasburkar till mjölksyrningen.
– Grundläggande kunskap kring mjölksyrning.
– Marias Sopplunch med bröd, pålägg och sallad (gluten, mejeri och sockerfritt) kostnad 150 kr, eller ta med egen mat.
– Te med litet tilltugg på em.
– Träffa andra likasinnade och utbyta erfarenheter.
– En pdf med recept och boktips.
We meet to immerse ourselves in the good bacteria we ingest via lactic acid vegetables. A practical course where you learn two different techniques and you go home with two different jars of "gut gold".
The day is filled with practical elements and time for questions. You'll share the day with other like-minded people in a lovely, warm environment for maximum well-being!
What you need to bring with you
– Förkläde, Kniv och Bekväma inneskor
When and where?
Kursen hålls på Herresta Lada söndagen den 26 oktober kl 10.00-16.00. (www.herrestalada.com)
More information and registration
For more information, prices and registration, see Maria Mickelsbaka's own website: https://www.mickelsbackas.se/mjolksyrakurs
A WARM WELCOME to Maria and the Herresta team Tord & Heléne 





About Maria
Maria is a certified dietician and specializes in anti-inflammatory diets. She herself had hormonal imbalances in her 20s, which led to unexplained weight gain and loss of menstruation. This opened the door to natural diet and nutrition that healed the problems in 6 months.
Today, she meets with students and clients who have various symptoms of inflammation in the body and teaches them to change their diet and lifestyle.
Maria's focus is always to strengthen and eat more of what reduces inflammation instead of getting stuck in everything you can't eat. It gives great results with symptom relief and healing from within. That's what she wishes for everyone.
Herresta barn
Odensala Herresta 236, 195 92 Märsta